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HEREFORDSHIRE COUNCIL 
Examination of Travellers’ Sites Development Plan Document 
Inspector: David Smith BA(Hons) DMS MRTPI 

Programme Officer: Tracy Pearson 

Tel: 07792 880908 
Email: Programme.Officer@herefordshire.gov.uk 
Address: c/o Plough Lane Offices, Hereford, HR4 0LE 
Webpage: Travellers' Sites Document examination 

INSPECTOR’S ISSUES, QUESTIONS AND INITIAL COMMENTS 

This note sets out the main issues I have identified in order to determine the 
soundness and legal compliance of the Travellers’ Sites Development Plan 
Document taking account of the representations received (A8 & A9) and the 
Council’s responses (A16).  The specific questions raised are for the Council to 
address if it wishes in a statement prior to the hearing.  This should be received 
by Friday 4 May 2018. Further advice about this and the examination process 
more generally is contained in my separate guidance note. 

In the interests of raising concerns at an early stage I also make some initial 
comments about one aspect of the Accommodation Assessment (A13).  

Should, as a result of these questions, changes be proposed by the Council to 
any of the policies or text or to the Accommodation Assessment then these 
should be included in an updated schedule or document published prior to the 
hearing. Furthermore, if there are factual updates to be made in view of the 
passage of time then these should also be produced before the hearing. 

Main issues 

Issue 1 
Have the relevant procedural and legal requirements been met, including the 
duty to co-operate? 

Issue 2 
Has the preparation of the plan been informed by a robust evidence base to 
establish accommodation needs for travellers?  

Issue 3 
Does the plan identify a supply of specific deliverable sites sufficient to provide 5 
years’ worth of sites against the locally set target and of specific developable 
sites or broad locations for growth after those 5 years? 

Issue 4 
Are the criteria based policies TS1 and TS2 necessary and are they fair in 
facilitating the traditional and nomadic life of travellers whilst respecting the 
interests of the settled community? 

Issue 5 
Are the proposed allocations (TS3 – TS7) justified, are they deliverable and do 
they contain sufficient detail? 



 

 

 
 

 

 
 

 
  

 
  

 

 

 
 

 

 
 

 
  

  

  
 

 
  

  
 

 

 
 

 

 
 

 

Questions and comments 

Issue 1 

(i)	 The Council has undertaken Sustainability Appraisal (A10 & A11) and 
Habitats Regulations Assessment (A12).  Is it satisfied that these are 
adequate and comply with the relevant legislation? 

(ii)	 The duty to co-operate statement (A19) concludes that the duty has been 
met although details of the co-operation actually undertaken are quite 
limited.  Is there anything further the Council wishes to add about the 
engagement with neighbouring authorities and whether it has been 
constructive, active and on an on-going basis?  Paragraph 5.6 confirms 
that the Council has not been requested by any of its neighbours to meet 
unmet need from elsewhere and has not sought assistance in meeting its 
own needs.  Is the Council able to provide any more detail about the plan-
making position of adjoining authorities in relation to traveller sites? 

(iii)	 In preparing the Local Plan has the Council complied with its Statement of 
Community Involvement (A14)? 

Issue 2 

The Accommodation Assessment of 2017 (A13) describes at paras 5.23 – 5.26 
why expected turnover from public sites has been included in Tables 5.4 and 
6.1.  It is expected that 84 pitches will become available between 2017 and 
2031 and that this will address the residual pitch requirement.  I have some 
initial concerns about the reliance on turnover in this way even taking account of 
the Council’s comments at 2) on page 8 of A16, the consultants response to 
queries in May 2015 (C2) and the references to turnover in past and draft 
guidance. 

Essentially the approach adopted appears to take no account of the needs of 
households leaving the public sites so that potentially they are excluded from the 
overall assessment as they themselves may require a pitch.  Alternatively this 
may over-estimate the actual contribution that the turnover of pitches would 
have on supply.  Furthermore, the reliance on this method of meeting needs 
does not lead to the creation of new pitches although the plan does allocate 9 
residential pitches and a temporary stopping place for 5 pitches.  With this in 
mind I have the following specific questions: 

(i)	 Is there any support in national policy or guidance for the contention that 
the availability of a social rented dwelling is a comparable example when 
considering the question of turnover?  Or that the principle of including 
turnover in assessing traveller accommodation needs is consistent with 
that for Strategic Housing Market Assessments for housing? 

(ii)	 When occupants permanently move away from a gypsy and traveller pitch 
on a public site what evidence is there that they no longer require a pitch 
elsewhere?  Should and can a distinction be made between circumstances 



 

 

 
 

 
  

 
  

 
  

 
 

 
 

 
 

 
 

  

 
 
  

 
 

 
  

 

 
  

  
 

 
 

 

 
 

 
 

 
  

 
 

when existing occupiers no longer require a pitch due to death or moving 
into bricks and mortar and occasions when this is not so? 

(iii)	 Why is the site management data which indicates a turnover of 6 pitches 
per year on public sites to be preferred over the household survey which 
equates to 1.8 pitches per year? 

(iv)	 Over how long a period has the site management data showing an annual 
turnover of 6 pitches on public sites been compiled?  Is it reasonable to 
assume that this trend will continue throughout the plan period or has it 
been affected by factors highlighted in paragraph 3.19 of C2 that are 
unlikely to re-occur? 

(v)	 Does the Council wish to elaborate on comment 3) on page 9 of A16 which 
refers to inquiries in South Worcestershire and Shropshire? 

(vi)	 In assessing need, can the Council confirm that there is no overcrowding 
of existing pitches, no unauthorised sites and no sites with temporary 
permissions? 

(vii)	 How has the question of migration of travellers into and out of 
Herefordshire been considered in assessing the need for permanent 
residential pitches? 

(viii) Are the assumptions made about the number of travellers in bricks and 
mortar accommodation and their need for a pitch before the end of the 
plan period (20 households) reasonable? 

(ix)	 For the purposes of Table 5.1 of the Accommodation Assessment is the 
total number of households on the housing register or the waiting list for 
public sites 35?  Is there any more recent information in this respect? 

(x)	 What is the justification for including existing households who intend to 
move between sites in the next 5 years at lines 3a and 3b? As these are 
existing households are they not already covered in the total of 119 at 1f? 

(xi)	 If turnover is included on the supply side, should the entry in 3c of Table 
5.1 of 7 households returning to bricks and mortar in the next 5 years and 
which is subtracted from immediate need, be excluded? 

(xii)	 Table 3.1 of the Accommodation Assessment indicates that there is 1 
unoccupied pitch on public sites and 6 on private sites.  Where are these 
vacancies and are they genuinely available for travellers? 

(xiii) Is the current authorised supply of 129 pitches likely to remain available 
to travellers for the remainder of the plan period having regard to any 
occupancy conditions and the known intentions of land owners? 

(xiv) The provision of a transit site of 5 pitches is recommended at paragraph 
5.32 of the Accommodation Assessment on the basis that this could 
accommodate almost all unauthorised encampments.  However, is there 



 

 

 

 
 

 
 

 
 
 

 
 

 
 

 

   
 

 
 

   
  

    
 

  
  

  
 

  
  

 
 
 

 
   

 
 

  
 

 
  

 

 

 

any information about whether such events occur at the same time as one 
another which could lead to a shortfall? 

(xv)	 A need for 9 plots for showpeople has been established at paragraph 5.30 
of the Accommodation Assessment but the plan makes no provision for 
any such sites.  How is the plan sound in these circumstances?  What 
would be the impact on those in need of a plot?  Is there scope to utilise 
existing sites more flexibly as suggested by the Showmen’s Guild (G1)?  

Issue 3 

(i)	 The table at comment 11) on page 10 of A16 indicates a supply of 6.25 
years. However, this is based solely on the requirement arising from 
travellers who meet the definition of traveller in the Planning Policy for 
Traveller Sites.  Having regard to section 124 of the Housing and Planning 
Act 2016 should the needs of ‘cultural’ travellers, as referred to 
throughout the Accommodation Assessment, (or people residing in or 
resorting to the district with respect to the provision of sites on which 
caravans can be stationed) also be addressed? 

(ii)	 In the same table, could the Council please provide details of the 18 
pitches that have been completed between 2011 and 2017?  Why is the 
figure for total deliverable pitches as at April 2018 given as 10 rather than 
9?  Should the start of the 5 year supply period be taken from April 2017 
or April 2018 and, if so, why? 

(iii)	 Given that the start of the plan period and the date of the Accommodation 
Assessment are not aligned what approach should be taken to meeting 
historic pitch needs which equates to 17 in total according to Table 5.3? 

(iv)	 Should the potential to further expand existing sites as referred to at 
paragraphs 5.27 and 5.28 of the Accommodation Assessment be pursued 
further? 

Issue 4 

(i)	 Given that Policy H4 of the Core Strategy sets out when proposals for 
traveller sites will be supported and the other general policies in the Core 
Strategy, are Policies TS1 and TS2 necessary? 

(ii)	 Are similar provisions applied to other forms of development that are 
limited in the countryside according to Core Strategy Policy RA3 and are 
criteria 1 – 12 fair and reasonable? 

(iii)	 Why are the first paragraphs of Policies TS1 and TS2 different to one 
another?  In the interests of effectiveness should it be made clear that 
development will be supported rather than encouraged and given the 
identification of a need for plots for show people is this reference in Policy 
TS2 superfluous? 



 

 

    

 
 

 
    

 
 

 
 

 
 

 
  

 

   
 

 

  

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

(iv)	 In Policy TS1 does criterion 12 overlap with site licensing requirements, 
why should an on-site shared community building be explored in every 
case and why should details of animals to be kept at the site be provided?  
The latter would appear to encompass domestic pets and use of land for 
grazing is a separate matter. 

(v)	 In Policy TS2 is criterion 1 necessary as a site is unlikely to be selected 
that would not meet the accommodation and storage requirements of the 
intended occupiers?  Why should any site have suitable access to the 
strategic road network as required by criterion 3?  Does criterion 6 overlap 
with site licensing requirements?  

Issue 5 

(i)	 Comment 7) on page 4 of A16 indicates that funding for 3 of the new 
pitches at Grafton and Bromyard (TS4 & TS6) has been approved.  What is 
the latest position and is the sum referred to contingent on the bidding 
process with Homes England?  How is the process of developing these 
pitches to be taken forward? 

(ii)	 What is the position with the other proposed permanent and transit 
pitches?  How long is the funding process likely to take?  Overall is there a 
reasonable prospect that the allocated sites will be delivered within 5 
years?  

(iii)	 Are the individual site allocations justified and do they contain sufficient 
detail to guide development?  In particular is the transit site proposed by 
Policy TS3 suitably located bearing in mind that it would be in the north of 
the county? Can suitable access to it be provided from the A49? 

(iv)	 Would the proposed allocations be acceptable when judged against 
existing policies in the Core Strategy and Policies H4 and RA3 specifically? 

(v)	 Given that allocations TS4 – TS7 are either within existing sites or are 
extensions to them, would planning permission be required for the use of 
land as a residential caravan site? 

David Smith 

INSPECTOR 

20 March 2018 


